Για μας

Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο

Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια (πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια)

https://maps.google.com/maps?z=16&q=leoforos+ionias+315,+athina,+11143

___________________________________________________________

Τι είναι το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο

Είναι μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών που επιδιώκουμε να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αντιστοιχεί, στην αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε ως χώρα και ως κοινωνία σε ευκαιρία για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, ανάδειξη της δημιουργίας, στροφή προς την οικολογία και αντιμετώπιση του πολιτισμού ως ανάγκη της καθημερινότητας.

Δημιουργήσουμε ένα Οικολογικό και Πολιτιστικό Κέντρο, ένα χώρο συνάντησης, δημιουργίας αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών, όντας πεισμένοι και πεισμένες ότι μπορούμε να περάσουμε από το εγώ στο εμείς, από την παθητικότητα στη δημιουργία, από την αποξένωση στην αλληλεγγύη, από την υποβάθμιση της ζωής μας σε μια πιο υπεύθυνη καθημερινότητα, σε μια πιο υπεύθυνη μορφή κοινωνικής οργάνωσης.

Το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στηρίζεται στην συμμετοχή των μελών και φίλων του, και παρά το γεγονός ότι έχει την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκου Χρυσόγελου, είναι μια ανεξάρτητη – μη κομματική πρωτοβουλία πολιτών.

Έχουμε διαμορφώσει αλλά και συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε έναν χώρο συνάντησης και πρωτοβουλιών που βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Ανω Πατησίων, Λεωφ. Ιωνίας 315, που στεγάζει μέρος των δραστηριοτήτων μας. Όμως οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο μέσα στο χώρο αυτό αλλά επεκτείνονται στη γειτονιά και στην πόλη μας.

Κύκλοι δραστηριοτήτων

Α’ Κύκλος: Οικονομία, απασχόληση, πράσινη επιχειρηματικότητα

Στόχος: Διοργάνωση συζητήσεων, εκδηλώσεων, μεταφορά καλών παραδειγμάτων και καλών πρακτικών, στήριξη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ανάπτυξη βιώσιμων μορφών οικονομικής δραστηριότητας, προώθηση της πράσινης οικονομίας, των κοινωνικών επιχειρήσεων και του τρίτου τομέα της οικονομίας (κοινωνικός τομέας). Χώρος συνάντησης πολιτών που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να ξεκινήσουν μαζί μια δραστηριότητα με στόχο την απασχόλησή τους και την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Δραστηριότητες:

προσκλήσεις σε εκπροσώπους οικονομικών δραστηριοτήτων, κοινωνικών κι επαγγελματικών φορέων, πανεπιστημιακών  να συμμετάσχουν σε συζητήσεις.

–         παρουσίαση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν ενδιαφερόμενους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για δημιουργία βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και δημιουργία θέσεων εργασίας

–         επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους για απόκτηση μιας άμεσης εικόνας

Β’ Κύκλος: Κοινωνική συνοχή, κοινωνική αλληλεγγύη

Στόχος: Σε μια εποχή κρίσης η κοινωνική αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια αναδεικνύεται σε ανάγκη επιβίωσης. Η προσέγγισή μας όμως δεν είναι η ελεημοσύνη και μια παθητική φιλανθρωπία αλλά η ενεργή συμμετοχή όσων βρίσκονται στα όρια επιβίωσης ή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ή είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι στην προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους, να ανταποδώσουν αυτά που μπορούν σε κάθε κίνηση στήιξής τους, πχ μέσω διάθεσης εθελοντικού χρόνου, συμμετοχή σε δράσεις βοήθειας και αλληλεγγύης προς άλλες ομάδες κα. Δίνουμε και πέρνουμε, ταυτοχρόνα, είναι η φιλοσοφία μας.

Δραστηριότητες:

–        ενημερωτικές εκδηλώσεις σε θέματα προληπτικής ιατρικής και φροντίδας της υγείας μας

–        εθελοντική προσφορά υπηρεσιών φροντίδας προς άτομα και ομάδες που έχουν ανάγκη, σεβόμενοι κώδικες δεοντολογίας και καλών πρακτικών που υπάρχουν στα θέματα αυτά

–        ανταλλακτικά παζάρια, διάθεση ελεύθερου χρόνου μέσω συστήματος “τράπεζας χρόνου”, ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης πραγμάτων, μη – χρηματικές ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών

–        εθελοντική βοήθεια σε μαθητές, μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα που χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία για εκμάθηση γλώσσας και ανταπόκριση σε μαθήματα.

Γ’ Κύκλος: Πολιτισμός, τέχνη, καλλιτεχνική δημιουργία

Στόχος: Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών κάθε ηλικίας στην καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία, προσέγγιση του πολιτισμού ως ανάγκη της καθημερινότητας, εξοικείωση με τα καλλιτεχνικά ρεύματα και πολιτιστικές δημιουργίες, παροχή χώρου και στέγης κυρίως σε νέους καλλιτέχνες

Δραστηριότητες:

–        Οργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής

–        Συζητήσεις με καλλιτέχνες και γενικότερα ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών

–        Στέγαση ομάδας ζωγραφικής που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια

–        Φιλοξενία θεατρικών και κινηματογραφικών εκδηλώσεων και συζητήσεων

–        Λέσχη ανάγνωσης, δανειστική βιβλιοθήκη

–        Σκακιστικές συναντήσεις

Δ’ Κύκλος: Καθημερινότητα, ποιότητα ζωής

Στόχος: Ενθάρρυνση στάσεων ζωής και καθημερινής ζωής που να είναι φιλικές στο περιβάλλον, κοινωνικά υπεύθυνες κι αναδεικνύουν ποιότητα τόσο σε προσωπικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ανάδειξη πρακτικών πραγματικής οικιακής οικονομίας, προώθηση πρωτοβουλιών σε επίπεδο γειτονιάς αλλά και (πολυ)κατοικίας για να αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, εξοικείωση με βιώσιμα μέσα μετακίνησης (ποδήλατο, συγκοινωνίες, περπάτημα, συνδιασμένες μεταφορές).

Δραστηριότητες

Μαθήματα μαγειρικής, οικιακής οικονομίας, εξοικονόμησης ενέργειας και νερού στην κατοικία. Ενημερωτικές εκδηλώσεις για αστικούς κήπους και κήπους στα μπαλκόνια. Παρεμβάσεις για αναγέννηση γειτονιών, δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών, διαδρομών που συνδέουν μεταξύ τους φυσικά πάρκα με πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα, χώρους αναψυχής. Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Επαναχρησιμοποίηση υλικών, ανταλλαγές υπηρεσιών χωρίς χρήματα. Απλά μαθήματα επιδιόρθωσης συσκευών και οικιακών συστημάτων.

Ε’ Κύκλος: Κοινωνικός, πολιτικός, φιλοσοφικός προβληματισμός και διάλογος

Στόχος: Ενδυνάμωση του διαλόγου για πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα. Ενίσχυση της κουλτούρας διαλόγου, Αποκατάσταση της πολιτικής ως μέσου για την επίλυση των προβλημάτων. Εξοικείωση με σύγχρονα πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά ρεύματα, Γνωριμία με προσωπικότητες και ρεύματα που επηρέασαν ή επηρεάζουν σήμερα τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Ισότητα των φύλων. Συνύπαρξη και συνεργασία στις σύγχρονες πολιπολιτισμικές κοινωνίες. Δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Ευρωπαϊκοί θεσμοί και πολιτικές, για μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική ένωση της Ευρώπης.

Δραστηριότητες:

Διοργάνωση ομιλιών, συζητήσεων, στρογγυλών τραπεζιών για σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα αλλά και φιλοσοφικά ερωτήματα που απασχολούν την σημερινή εποχή. Ενημέρωση για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Τι μπορείτε να κάνετε/ πώς μπορείτε να συμμετέχετε

Εφόσον σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία αυτή για ένα Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο μπορείτε να δηλώσετε το θέμα που σας ενδιαφέρει και τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς, πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στην κοινή προσπάθεια. Αν πάλι απλώς ενδιαφέρεστε να λαμβάνετε ενημέρωση και να συμμετάσχετε όποτε θέλετε σε εκδηλώσεις δηλώστε το και δώστε  τα στοιχεία επικοινωνίας σας είτε στο τηλέφωνο 210-2525421 είτε στο e-mail steki.ano.patisia@gmail.com

idea

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s