11/01/2014: ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

2014-01-11-Poster-2014-01-11-Program1-

2014-01-11-Program2-09.30 ΕΝΑΡΞΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Εμμανουήλ Αναστασίου (Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας), Ελένη Πλέσια (πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας)

DSC_785109.30 – 10.00 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ και ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Δημήτριος Κώστας (Γεν. Διευθυντής του Λεόντειου Λυκείου Πατησίων)

DSC_7857Παναγιώτης Κουρουμπλής (Βουλευτής Β’ Αθήνας)

DSC_7865Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους (Τμηματάρχης του Τμήματος Κατάρτισης Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας)

DSC_7874Πατήρ Χρήστος Λογαράς (εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου)

DSC_7880Παρασκευή Ματσώτα (Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας)

DSC_791010.00 -10.30 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ
«Κρίση, ο ρόλος του κράτους, της κοινωνίας και του εθελοντισμού» Νίκος Χρυσόγελος (Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο)

DSC_7890Παρακολουθήστε τα βίντεο με τους χαιρετισμούς και την εναρκτήρια ομιλία:

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

10.30 – 11.30 A΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Mιχάλης Ιακ. Αμμάρι, Σταύρος Λιβάνιος

DSC_7920«Είναι μετρήσιμες όλες οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην υγεία;» Αλέξανδρος Κεντικελένης. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_7929«Οι βασικές δομές ενός πετυχημένου και αποδοτικού Συστήματος Υγείας – Πρωτοβάθμια, Φροντίδα, – Πρόληψη» Μιχάλης Ιακ. Αμμάρι.

DSC_7950«Αντιμετώπιση της καθημερινότητας των αναπήρων σε περίοδο κρίσης» Φώτης Μπίμπασης

DSC_798112.00 – 13.00 B΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Νίκος Χρυσόγελος, Ελένη Πλέσια

DSC_8013«Πρόσβαση στη φροντίδα: ποιος αποφασίζει;» Jean Lambert

DSC_8037

Παρακολουθήστε το βίντεο:

«Γιατί o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφερε για την Ευρώπη μια νέα πολιτική για την υγεία, σε περίοδο οικονομικής κρίσης;» Άννα Ριτσατάκη. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_8052«Θύματα βασανιστηρίων, ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες» Μαρία Πίνιου Καλλή. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_8079Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

13.00 – 14.30 Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Αλίκη Τσερκέζογλου, Χρήστος Καμμιλάτος

DSC_8138«Δράσεις των Δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων για την προαγωγή και αγωγή της υγείας των κατοίκων της Αθήνας» Νικόλαος Παπαναστασίου & Ευαγγελία Τσαπατσάρη. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_8121«Ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας (e-health), αναγκαία και αποτελεσματική λύση για την Ελλάδα» Θεόδωρος Βοντετσιάνος. Δείτε την παρουσίαση εδώ και εδώ.

DSC_8141«Συμπληρωματικές δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα» Νικήτας Κανάκης

DSC_8150Παρακολουθήστε το βίντεο:

«Νομοθετικό Πλαίσιο & Υπάρχουσες Δομές για τις Υπηρεσίες Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (ΥΚΟΝ), Ξενώνων και Ανακουφιστικής Φροντίδας» Αθηνά Δεληδάκη. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_8226«Δραστηριότητες και απολογισμός δράσης της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ» Αλίκη Τσερκέζογλου. Δείτε την παρουσίαση εδώ κι εδώ.

DSC_8228«ΥΚΟΝ σε Γενικό Νοσοκομείο – η εμπειρία ασθενών» Μιχάλης Ιακ. Αμμάρι. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_823815.30 – 16.00 Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Αικατερινη Τζωρτζοπούλου, Στράτος Τσελάς

DSC_8244«Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» Zαμπία Βαρδάκη. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_8250«Η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης – Βοήθεια στο σπίτι» Μαρία Ζήση. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

DSC_826116.00 – 16.30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Νίκος Χρυσόγελος

DSC_8277Για τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της ημερίδας παρακολουθήστε τα βίντεο:

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΓΟΛΟΓΙΑΣ

DSC_8177ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – Ευγενική προσφορά της μουσικής χορωδίας
του σχολικού συγκροτήματος «Λεόντειο Λύκειο Πατησιών»

DSC_8189 DSC_82192014-01-11-yiotis 2 2014-01-11-yiotis 8

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Διαβάστε εδώ το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του γραφείου του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου:

Αθήνα, 21.01.2014

Η πρόσβαση στην υγεία είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια!

Συμπεράσματα Ημερίδας διαλόγου που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του

Νίκου Χρυσόγελου

Δείτε τις φωτογραφίες, τις παρουσιάσεις και τα βίντεο με τις ομιλίες και τα συμπεράσματα της ημερίδας εδώ:

https://stekianopatisia.wordpress.com/2014/01/11/ygeia/

Με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων, διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Αλγολογίας ημερίδα με θέμα: «Οι δομές υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης», στις 11 Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα, στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Στην ημερίδα συμμετείχαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι δομών υγείας, επιστήμονες, κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις ασθενών και εκπρόσωποι από τον πολιτικό χώρο[1].

Ανοίγοντας την ημερίδα, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στις παθογένειες του συστήματος υγείας που προΰπαρχαν της κρίσης και ανέπτυξε τους λόγους που υπαγορεύουν τη μεταρρύθμισή τους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και προσδιόρισε τον ορθό τρόπο διαμόρφωσής της, με την κοινωνία των πολιτών κοινωνό σε όλη τη διαδικασία μεταρρύθμισης και βασικούς άξονες τη διαφάνεια στις αποφάσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, την αξιολόγηση των μέτρων και πολιτικών, την πρόληψη των ασθενειών, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την καινοτομία και την επένδυση στις νέες τεχνολογίες, τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία, τη μείωση των ανισοτήτων και τη μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση τον Νίκου Χρυσόγελου στο σύνδεσμο:

http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3577-health-in-crisis-time

Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, Ερευνητικός Εταίρος στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, παρουσίασε τα αποτέλεσμα μελέτης για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην υγεία, τεκμηριώνοντας πως η ανεργία και η μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία έχουν οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων, της μη πρόσβασης σε φάρμακα, καθώς και σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων, αλλά και της μεταφοράς του κόστους στους ασθενείς. Πέρα από τις άμεσες συνέπειες, ο Α. Κεντικελένης ανέλυσε και τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω των αλλαγών στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο του πληθυσμού. Όπως επεσήμανε, μέσα σε τρία χρόνια σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στη χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και αύξηση των αυτοκτονιών, κυρίως στις γυναίκες, ενώ ανεπηρέαστη δεν έχει μείνει ούτε η υγεία των παιδιών που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των γονιών έρχονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και τη θνησιμότητα.

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Ιακ. Αμμάρι, Εκτελών χρέη Συντονιστή Διευθυντή Αναισθησιολογίας, Υπεύθυνος Μ.Θ.Π. και Ανακουφιστικής Ιατρικής και Υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων», αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της πρόληψης και την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των βασικών δομών για ένα αποδοτικό σύστημα υγείας, ενώ ο Φώτης Μπίμπασης, συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων, παρουσίασε τις πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, συνδέοντας τες με την έλλειψη γενικότερης ανοχής της κοινωνίας στη διαφορετικότητα.

Η Jean Lambert, ευρωβουλευτής των Πράσινων (Μ. Βρετανία), μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγήτρια της έκθεσης «Επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»[2], υπογράμμισε πως παρόλο που όταν το θέμα συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελλάδα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς, παρόλα αυτά η λέξη “υγεία” απουσιάζει από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Αναφερόμενη στην έκθεση, επεσήμανε πως το μείζον ζήτημα είναι το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί σε κάθε πολίτη ανεξαιρέτως το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία. Όπως τόνισε, άλλωστε, οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνονται σεβαστές ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η J. Lambert αναφέρθηκε και στη διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων των πολιτικών της Τρόικα, η οποία κατόπιν πρωτοβουλίας και πίεσης των Πράσινων, δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε οικονομικά θέματα, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς που έχουν πληγεί, μεταξύ των οποίων και η υγεία. Στηλιτεύοντας την πολιτική της Τρόικα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη ορθότερης διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών εργαλείων.

Η Άννα Ριστατάκη, Σύμβουλος για την Πολιτική Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρουσίασε τη νέα πολιτική για την υγεία του Οργανισμού, βασικοί στόχοι της οποίας είναι η βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία για όλους, η μείωση των ανισοτήτων, η διατομεακή συνεργασία και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Η Μαρία Πίνιου Καλλή, Δρ Ιατρός Δερματολόγος, εμπειρογνώμονας του Istanbul Protocol για την πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων, αναφέρθηκε στα θύματα βασανιστηρίων ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και τη συνεπαγομένη πλήρη κατάρρευση των δομών.

Στη συνέχεια, ο Νικόλαος Παπαναστασίου, Ιατρός Πνευμονολόγος, Τμήμα Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αθηναίων, και η Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, γρ. Υγιών Πόλεων του Δήμου, παρουσίασαν τις δράσεις των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας του Δήμου Αθηναίων, ο Θεόδωρος Βοντετσιάνος, Διευθυντής Πνευμονολόγος, Υπεύθυνος Ειδικής Τηλεϊατρικής Μονάδας ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», αναφέρθηκε στη ψηφιακή υγεία (e-health) ως μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας και ο Νικήτας Κανάκης, Ιατρός, τέως Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, περιγράφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα, σημείωσε πως το ποσοστό των Ελλήνων που καταφεύγουν στους Γιατρούς του Κόσμου έχει αγγίξει το 60%, όταν πριν την κρίση προσέφευγαν κατά βάση μετανάστες και πρόσφυγες. Καταδεικνύοντας τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος και την υποχρηματοδότητση, ανέφερε πως τον ξενώνα της Οργάνωσης στην Ελλάδα χρηματοδοτεί η Νορβηγική κυβέρνηση.

Οι Αθηνά Δεληδάκη, TΕ Νοσηλεύτρια, Προϊστάμενη της ΥΚΟΝ του ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος, τ. Διευθύντρια του Α.Ο.Ν. «Ο Αγ. Σάββας», Αντιπρόεδρος της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας η «Γαλιλαία», παρουσίασαν αντίστοιχα το ρόλο και το έργο των Υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (ΥΚΟΝ) και «Γαλιλαία» και αναφέρθηκαν στις ελλείψεις των δομών και την όξυνση των δυσκολιών για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ ο Μιχάλης Ιακ. Αμμάρι παρουσίασε την εμπειρία των ασθενών στο πλαίσιο των ΥΚΟΝ σε Γενικό Νοσοκομείο.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αναλύθηκε από τη Ζαμπία Βαρδάκη, ΠΕ Νοσηλεύτρια, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών, ενώ η Μαρία Ζήση, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Βοήθειας στο Σπίτι, Καλλικρατικός Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας, παρουσίασε την υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκηση ως αντιστάθμισμα στο κενό πολιτικής.

Στην έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δημήτριος Κώστας, Γεν. Διευθυντής του Λεόντειου Λυκείου Πατησίων, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β’ Αθηνών, ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Τμηματάρχης του τμήματος Κατάρτισης Προγραμμάτων της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο Πατήρ Χρήστος Λογαράς, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και η Παρασκευή Ματσώτα, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας.

Συμπεράσματα της ημερίδας:

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις, αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ακολούθως:

1.       Οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι αμιγώς ιατρικό θέμα, αλλά πρωτίστως κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό,

2.       Η ολοκλήρωση του συστήματος υγείας θα πρέπει να τεθεί υψηλά στην πολιτική ατζέντα, αλλά δυστυχώς από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας απουσιάζει η λέξη “υγεία”,

3.       Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει άμεσες και έμμεσες συνέπειες στον τομέα της υγείας, που σχετίζονται με την ανεργία και το ασφαλιστικό καθεστώς, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και τη μείωση των πόρων και οι βασικές επιπτώσεις αφορούν σε αύξηση του κόστους για τους ασθενείς, αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων, επιδείνωση της ψυχικής υγείας και επιδείνωση των συνθηκών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,

4.       Ο τομέας της υγείας χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλά όχι με τον βίαιο και ανορθολογικό τρόπο που επιχειρείται,

5.       Χρειαζόμαστε Εθνική Στρατηγική για την Υγεία με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος και κεντρικούς άξονες τον προσανατολισμό στις ανάγκες των πολιτών, την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα και την καινοτομία,

6.       Να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης ανασφάλιστος. Είναι ανεπίτρεπτο ότι 30% περίπου των πολιτών στη χώρα μας είναι ανασφάλιστοι, ιδίως όταν πρόκειται για ανθρώπους που οι περισσότεροι πλήρωναν επί χρόνια τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία,

7.       Πέρα από την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, χρειάζεται μία “από κάτω προς τα πάνω” προσέγγιση, αυτό-οργάνωση των ασθενών, ώστε να δημιουργηθεί μία ισχυρή ομάδα πίεσης, και ευρύτερη ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και του δημοσίου διαλόγου,

8.       Επίσης, χρειάζεται διατομεακή συνεργασία κατά τη χάραξη της στρατηγικής υγείας,

9.       Πρέπει να υπάρχει εκτίμηση του αντικτύπου στον τομέα της υγείας κατά τη χάραξη όλων των πολιτικών και να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις κατά τη λήψη των αποφάσεων,

10.   Υπάρχει ανάγκη μετάβασης από ένα νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα,

11.   Η διαφάνεια των διαδικασιών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Παρόλα αυτά, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης,

12.   Η επένδυση στην καινοτομία και τη ψηφιακή υγεία (ehealth) είναι προς όφελος των ασθενών, των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, των δημοσίων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων,

13.   Οι ανισότητες επιμένουν, τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και στο εσωτερικό μεταξύ περιφερειών, ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσοι έχουν περιορισμένα ή καθόλου εισοδήματα και όσοι ζουν σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές,

14.   Η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας πέρα από το κοινωνικό κόστος οδηγεί και σε αύξηση του κόστους του συστήματος υγείας,

15.   Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει και η μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι μετανάστες και οι πρόσφυγες,

16.   Παρά τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος που επιδεινώνονται λόγω της κρίσης, μπορεί να προωθηθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων,

17.   Χρειάζεται η οικοδόμηση ευρύτερων εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών συμμαχιών, η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών,

18.   Χρειάζεται να εξασφαλιστεί ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο υγείας για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s