19/01/2013 Παρουσίαση βιβλίων για γεύσεις αλλά και μπουφές από παλιά Κοζάνη

2013-01-19-GEYSEIS-

Το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, διοργάνωσαν βραδιά γεύσεων και αισθήσεων τοπικών προϊόντων το Σάββατο 19/1. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του δίτομου βιβλιού: «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη« από την συγγραφέα Φανή Φτάκα-Τσικριτζή και στη συνέχεια απολαύσαμε αυθεντικές γεύσεις από την παλιά Κοζάνη, όπως πίτες και κιχιά μαζί με παραδοσιακά γλυκά. Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.

Δήλωση Φανής Φτάκα-Τσικριτζή

Βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=-dRkpNXSmMU&feature=youtu.be

«Οι «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη«, μετά την εξαετή πολύ επιτυχημένη πορεία τους, η οποία εκφράστηκε με δύο εκδόσεις κι ένα βραβείο Gourmet, έφτασε η ώρα τους να παρουσιαστούν και στην Αθήνα, χάρη στην ευγενή πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση αυτή κι ελπίζουμε ότι τα φτερά πλέον που άνοιξαν για τις Γεύσεις θα τις φτάσουν μέχρι και τις Βρυξέλλες, χάρη στην παρουσία του. Είναι αλήθεια ότι οι «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη« αποτελούν το πολιτιστικό διαβατήριο της πόλης διότι δεν εκφράζουν απλά τη γαστρονομία των 100 ετών αλλά την ιστορία, τη λαογραφία, τα έθιμα, τη ζωή των κατοίκων. Έτσι, με τα πανιά που άνοιξαν πλέον, είναι σε καλό δρόμο κι ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο επάνω.»

Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου

Βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=4dfHq75CbVA&feature=youtu.be

«Απόψε είναι μια σημαντική βραδυά γιατί θα μιλήσουμε για το τοπικό φαγητό, την τοπική διατροφή, ξεκινώντας από την ιστορία της διατροφής στην Κοζάνη. Θα γευτούμε φυσικά και τα ωραία εδέσματα που έχουν ετοιμαστεί και βέβαια θα συζητήσουμε πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα καινούργιο μοντέλο, ένα καινούργιο πρότυπο και για την διατροφή και για την πρωτογενή παραγωγή. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Φανή που είναι εδώ και μαγείρεψαν τόσα πολύ ωραία πράγματα, και μακάρι να μπορέσουμε να τα παρουσιάσουμε και στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο του 2013 στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης καμπάνιας για καλή διατροφή και καλή γεωργία.»

*******************************************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις  «Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη», Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

Οι «Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη» απόκτησαν και αθηναϊκά φτερά

Κοζάνη 22/1/2013

Το βιβλίο των Φ. Φτάκα – Τσικριτζή και Μ. Μόμτσιου – Τσικριτζή «Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη»,  μετά από μια πετυχημενη εξαετή πορεία που σηματοδοτήθηκε από το βραβείο Gourmet 2006/07 (βιβλίο γαστρονομίας Έλληνα συγγραφέα) και από δυο εκδόσεις που γρήγορα εξαντλήθηκαν, παρουσιάστηκε πρόσφατα και στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ. Ν. Χρυσόγελο, ο οποίος κάλεσε τις συγγραφείς να μιλήσουν για  το βιβλίο και τις κοζανίτικες  συνταγές, στα πλαίσια ενός κύκλου εκδηλώσεων ‘slow-food’ και  προβολής της τοπικής κουζίνας της κάθε περιφέρειας.

«Οι Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη» είχαν την τιμή να ανοίξουν στις 19/1/2013 αυτόν τον κύκλο,  ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες και θα κλείσει  το Σεπτέμβριο του 2013 με μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή στις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην ελληνική παραδοσιακή  διατροφή και σε εκλεκτά ελληνικά προϊόντα των νεότερων χρόνων, υπό την αιγίδα του Βέλγου Υπουργού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη» εξορμώντας στην Αθήνα με 40 διαφορετικές παραδοσιακές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές της Κοζάνης κατέπληξαν κυριολεκτικά όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στις 8 το βράδυ του Σαββάτου  στο Οικολογικό Πολιτιστικό Στέκι των Άνω Πατησίων.  Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου κ. Isabelle  Durant, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κοζανιτών Αθήνας, εκδοτικών οίκων, φορέων και ΜΜΕ.

Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία αυτής της γαστρονομικής ευωχίας και πιο συγκεκριμένα:

  • Τις τοπικές εταιρείες και τα καταστήματα  τροφίμων:

Αφοι Πιτένη, Αφοι Στημονιάρη, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, οι οποίοι με τα ξεχωριστά τοπικά  τους προϊόντα (σαλάτες, τυροκομικά και τσάγια)  ομόρφυναν  και άρταιναν τον πλουσιότατο κοζανίτικο μπουφέ.

  • Τα αρτοποιεία Γιάννη Σιδέρη και Θανάση Γεωργάκα για την προσφορά αρτοποιημάτων τους
  • Το εστιατόριο «Χρυσός Σκούφος» του Σπύρου Πλιάκη για το ψήσιμο των φαγητών.
  • Τις κυρίες Βρετάκου Καίτη, Γκούντα Ευδοξία, Κιάνα Καίτη και την αδελφή της Τάσα Καράτζια , Κωδουνά Λόλα, Ντίνα –Μακρή Ματίνα, Μπουμπόναρη Φρόσω, Παπαζήση Ντίνα, Τασοπούλου Θωμαή, Τιάλιου Καλυψώ, Φούκα Σοφούλα, Τσικριτζή Τάσα, Τσικριτζή Ρούσα και Τσιμηνάκη Βίκυ, για την συμβολή τους στην παρασκευή των 30 διαφορετικών παραδοσιακών γεύσεων από φαγητά, γλυκά και πίτες.
  • Ένα μεγάλο  ευχαριστώ στη φίλη Ελένη Σιούστη που επί 5 ημέρες μετέτρεψε την κουζίνα του σπιτιού της  σε πρώτης τάξεως μαγειρειό δημιουργώντας κλασσικές λαχταριστές γεύσεις από την παλιά Κοζάνη.
  • Τέλος ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ Νίκο Χρυσόγελο, τόσο για την τιμητική του πρόσκληση, όσο και για την ιδέα αξιοποίησης του γαστρονομικού πολιτιστικού διαβατηρίου της χώρας μας, μέσω της προβολής και προώθησης της ιδιαίτερης τοπικής  γαστρονομικής κληρονομιάς της κάθε περιφέρειας τόσο στον κλεινόν άστυ  όσο και εκτός εθνικών συνόρων.

ΒΙΝΤΕΟ:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

2013-01-19-Photo-1

2013-01-19-Photo-2

2013-01-19-Photo-3

2013-01-19-Photo-4

2013-01-19-Photo-5

2013-01-19-Photo-6

2013-01-19-Photo-7

2013-01-19-Photo-8

2013-01-19-Photo-9

2013-01-19-Photo-10

2013-01-19-Photo-11

2013-01-19-Photo-12

Ευχαριστούμε την εταιρεία Αφοί Α. Πιτένη ΕΒΕΕ για την ευγενική χορηγία των σαλατών.

*******************************************************************************

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρουσίαση βιβλίων για γεύσεις αλλά και μπουφές από παλιά Κοζάνη και Σύρο

Το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σας προσκαλούν σε μια βραδιά γεύσεων και αισθήσεων τοπικών προϊόντων

το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ώρα 20.00,

στο χώρο του Οικ.Πολ.Κέντρου, Λεωφόρος Ιωνίας 315,

δίπλα από σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων

Θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους:

«Γεύσεις από παλιά Κοζάνη«, η συγγραφέας Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

και

«Συριανές ιστορίες παραμυθένιων γεύσεων«, εκ μέρους του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Σύρου «το Καστρί», η πρόεδρος Άννα Δαρζέντα.

Θα συζητήσουμε, επίσης, για τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου «το Καστρί», και θα απολαύσουμε αυθεντικές γεύσεις από την παλιά Κοζάνη, όπως πίτες και κιχιά μαζί με παραδοσιακά γλυκά, καθώς και συριανά κουλουράκια του συνεταιρισμού γυναικών.

Παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την συμμετοχή σας με τηλέφωνο στο 210-2525421 ή με e-mail στο steki.ano.patisia@gmail.com. Για τον μπουφέ θα υπάρχει κουπόνι ενίσχυσης 5 ευρώ. Σας περιμένουμε!

Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων

 Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια

τηλ-φαξ: 210-2525421

steki.ano.patisia@gmail.com

https://stekianopatisia.wordpress.com

Νίκος Χρυσόγελος

Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων /

Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu

www.chrysogelos.gr


Γεύσεις από παλιά Κοζάνη

Το βιβλίο «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη» των Ματίνας Τσικριτζή -Μόμτσιου και Φανής Φτάκα-Τσικριτζή είναι ένα δίτομο έργο. Ο πρώτος τόμος καταγράφει όλες τις κοζανίτικες συνήθειες και έθιμα γύρω από το φαγητό. Κάνει μια εκτενή αναφορά στα βασικά τρόφιμα και ποτά, στον τρόπο που παράγονταν και τους δρόμους που ακολουθούσαν για να φτάσουν στην κουζίνα του κάθε νοικοκυριού, χωρίς να παραλείπει τον τρόπο και τα σκεύη που μαγείρευαν. Περνάει από τη μια γιορτή στην άλλη, σκύβει πάνω στα εθιμικά εδέσματα, τις λατρευτικές εκδηλώσεις, τις νηστείες αλλά και τα εορταστικά γεύματα, και προσπαθεί να καταγράψει τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που απέδιδαν μαντικές ικανότητες σε κάποιες τροφές. Ο δεύτερος τόμος είναι γεμάτος κοζανίτικες συνταγές από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1960. Μερικές από αυτές μισοξεχασμένες, ενώ κάποιες άλλες φάνταζαν εντελώς άγνωστες στον πολύ κόσμο με αμφισβητούμενη την εντοπιότητα τους. Έξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για την έρευνα και τη μελέτη, τη συγκέντρωση, σύγκριση, ταυτοποίηση και καταγραφή του ογκώδους αυτού υλικού. Εγχείρημα λοιπόν αρκετά περίπλοκο και χρονοβόρο!

Κείμενα, επίσης, γλαφυρά αναδεικνύουν το δίτομο αυτό έργο, διανθισμένα με την εύστροφη κοζανίτικη θυμοσοφία, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, μαρτυρίες διασταυρωμένες για την εγκυρότητα τους και αναμνήσεις αξιόπιστες, άμεση βιωματική γνώση τροφών και λειτουργικότητας εθίμων, κυρίως όμως έκδηλη αγάπη για το γενέθλιο τόπο κατορθώνουν να δώσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κοινωνίας και της ζωής της Κοζάνης συμβάλλοντας στην αυτογνωσία και προβάλλοντας με την προσέγγιση της παράδοσης μια πόλη με πέντε περίπου αιώνες ζωής αλλά πλούσια ιστορική μνήμη.

Οι «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη» πέραν της χρηστικής σημασίας τους με τις τριακόσιες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αποτελούν ευρύτερη προσφορά στη λαογραφία και ιστορία της πόλης. Προσφορά με μεγάλο ενδιαφέρον και για την κοινωνιολογία, τη γλωσσολογία και άλλες συναφείς επιστήμες. Μια κιβωτός παραδοσιακών αξιών και μια πολιτιστική παρακαταθήκη, που επάξια πήρε και το βραβείο Gourmet, στην κατηγορία βραβείο γαστρονομίας Έλληνα συγγραφέα έτους 2006-2007.


Συριανές ιστορίες παραμυθένιων γεύσεων

Το βιβλίο «Συριανές ιστορίες παραμυθένιων γεύσεων» του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Σύρου «το Καστρί» περιέχει μικρές ιστορίες που διαδραματίζονται στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων που από ένα απλό νησί στα μέσα του 18ου αιώνα, αγκαλιάζοντας το πλήθος των κατατρεγμένων προσφύγων και αργότερα τους φιλόδοξους επιχειρηματίες από όλα τα μέρη της ελεύθερης και υπόδουλης Ελλάδας, γέννησε το θαύμα της Ερμούπολης, το πρώτο εμπορικό λιμάνι της τότε εποχής που μέχρι σήμερα αποπνέει ευγένεια και πολιτισμό.

Στις ιστορίες αυτές πρωταγωνιστεί μια συνηθισμένη αστική συριανή οικογένεια. Ο παππούς, η γιαγιά, η κόρη, ο γαμπρός τους και τα εγγόνια τους που κατοικούν στο ίδιο σπίτι ή σε διπλανό ή πάνω – κάτω, όπως συνηθίζεται στον τόπο μας. Μοιράζονται δουλειές και ευθύνες και περνάνε από τη μία γενιά στην άλλη τις παραδόσεις και τις θύμησες για να μην χάνονται… Όλοι αυτοί, τις περισσότερες φορές, τρώνε σε κοινό τραπέζι, χαίρονται, λυπούνται, γελάνε και κλαίνε… Η γιαγιά και η μαμά μαγειρεύουν τα φαγητά τους με συνταγές που πήραν από τις δικές τους γιαγιάδες και μαμάδες, από γνωστές και φίλες τους και φτιάχνουν το κάθε τραπέζι με αγάπη και νοσταλγία για τα δικά τους παιδικά και νεανικά χρόνια. Τότε που η κάθε γιορτή γινόταν στο σπίτι. Τότε που την κάθε γιορτή οι νοικοκυρές, με τα πολλά ή τα λίγα υλικά που διέθεταν και με σύμμαχο τη φαντασία τους, την έκαναν ξεχωριστή.

Με βάση λοιπόν, μεγάλες ή μικρές γιορτές, παγκόσμιες ή τοπικές, ξετυλίγονται οι ιστορίες, απλές, καθημερινές, που έχουν γεύσεις από το παρελθόν και το παρόν. Αυτές οι ιστορίες αφιερώνονται σε όλες τις γυναίκες, τις ανώνυμες ή τις επώνυμες, τις σπουδαίες ή τις απλοϊκές που έζησαν και ζουν σε αυτόν τον τόπο. Σε αυτές τις γυναίκες που η αγκαλιά τους ήταν μια γλυκιά παρηγοριά, η ματιά τους, ο καλός τους ο λόγος, το χαμόγελό τους, βάλσαμο στις ψυχές μας και η προσφορά τους πηγή ζωής και γνώσης. Σε αυτές τις γυναίκες που μας έμαθαν μέσα από την καθημερινότητά τους και τις συνταγές τους, πως η ζωή πάνω από όλα χρειάζεται για ό,τι κάνεις, αγάπη, καλή διάθεση και κουράγιο για να γίνουν τα απλά πράγματα… παραμυθένια!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s