18/01/2013 Εκδήλωση – συζήτηση για την Χώρα των Βάσκων: από τον ένοπλο αγώνα στην ειρήνευση και επαναπροσέγγιση της κοινωνίας

Image

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική εκδήλωση για την ειρήνευση στην Χώρα των Βάσκων και την επαναπροσέγγιση της κοινωνίας που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, την Παρασκευή 18/1 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια). Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μεταξύ των πολλών διεθνών υποστηρικτών της ειρήνευσης, της επαναπροσέγγισης της κοινωνίας και της στήριξης όλων των θυμάτων της βίας. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Jon Andoni Lekue, εκπρόσωπος της Βασκικής Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, ο οποίος ανέλυσε την ειρηνευτική διαδικασία στην Χώρα των Βάσκων, με τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα από την Ε.Τ.Α. και την διαδικασία ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης της κοινωνίας, και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

2013-01-18-Baskoi-1

2013-01-18-Baskoi-2

2013-01-18-Baskoi-3

2013-01-18-Baskoi-4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

Χώρα των Βάσκων: από τον ένοπλο αγώνα στην ειρήνευση και επαναπροσέγγιση της κοινωνίας

Ενημερωτική εκδήλωση και συνέντευξη με εκπρόσωπο της Βασκικής Αριστεράς

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο σας προσκαλεί σε μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην Χώρα των Βάσκων, τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα από την Ε.Τ.Α. και τη διαδικασία ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης της κοινωνίας.

–       Συνέντευξη τύπου με την συμμετοχή του Jon Andoni Lekue, εκπροσώπου της Βασκικής Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, ώρα 11:45, στην αίθουσα του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8, Σύνταγμα

–  Εκδήλωση-συζήτηση με τον Jon Andoni Lekue, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, ώρα 16.00, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Α. Πατησιών, Λεωφ. Ιωνίας, 315, δίπλα από τον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μεταξύ των πολλών διεθνών υποστηρικτών της ειρήνευσης, της επαναπροσέγγισης της κοινωνίας και της στήριξης όλων των θυμάτων της βίας.

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3709705, 210 3223867 & e-mail: europarl.op@gmail.com

Ενημερωτικό Σημείωμα

Η χώρα των Βάσκων:

Η χώρα των Βάσκων (Euskal Herria) καλύπτει 20,947 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σύμφωνα με στοιχεία του 2010 ο πληθυσμός της υπολογίζεται σε 3.106.000 κατοίκους. Επεκτείνεται τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία.

Η σύγκρουση:

Η διαχρονική άρνηση αναγνώρισης της Χώρας των Βάσκων από τη Γαλλία και την Ισπανία αντιμετωπίστηκε με ποικίλες μορφές αντίδρασης και εθνικής αυτο-επιβεβαίωσης, από συλλογική ανυπακοή μέχρι ένοπλη βία, μορφές ανοιχτής και αιματηρής αντιπαράθεσης για πολλές γενιές. Το 1959 η ETA, κήρυξε ένοπλο αγώνα για την «ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό» για τις 7 επαρχίες της Χώρας των Βάσκων». Σε αυτή την αντιπαράθεση σκοτώθηκαν χιλιάδες άτομα.

Η τρέχουσα διαδικασία:

Έπειτα από περισσότερα από 50 έτη ένοπλης αντιπαράθεσης και 3 αποτυχημένες ειρηνευτικές διαδικασίες, (Αλγέρι ’89, Lizarra-Garazi ’99 και Loiola ‘07) η Πατριωτική Αριστερά (Abertzale Left) αποφάσισε την έναρξη μονομερούς διαδικασίας το 2009, με στόχο της επίτευξη μιας «διαρκούς και δίκαιης ειρήνης». Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής η ΕΤΑ, η ένοπλη παράταξη των Βάσκων, κήρυξε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της ένοπλης δράσης της. Η διαδικασία αυτή υποστηρίζεται τόσο από την βασκική κοινωνία όσο και από διεθνείς παράγοντες.

Η κοινωνία των Βάσκων έχει υποστηρίξει τη διαδικασία. Στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι αριστεροί συνασπισμοί υπέρ της ανεξαρτησίας (Bildu, Amaiur και EH Bildu) έλαβαν πάνω από το 25% των ψήφων, έγιναν το δεύτερο πολιτικό κόμμα. Μεγάλες διαδηλώσεις έχουν γίνει, επίσης, ενάντια στην καταστολή, υπέρ της ειρήνευσης και των Βάσκων πολιτικών κρατουμένων (110.000 άτομα στο Μπιλμπάο, Ιανουάριος 2011).

Από την άλλη πλευρά, η Διεθνής Κοινότητα έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο, μέσω της σύστασης της Διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των βασκικών κομμάτων, μιας Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου για την παρακολούθηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αφοπλισμού και ειρήνευσης που ανέλαβε η ΕΤΑ και κυρίως μέσα από την Διεθνή Διάσκεψη της Aiete, που οδήγησε στην Διακήρυξη της  Aiete (Aiete Declaration).

Η Διακήρυξη Aiete:

Στις 17 Οκτωβρίου 2011 διεθνείς προσωπικότητες, όπως οι Kofi Annan, Gro Harlem Bruntland, Bertie Ahern, Gerry Adams, Pierre Joxe και Jonathan Powell, παρουσίασαν την Διακήρυξη της Aiete που στη συνέχεια επικυρώθηκε από τους Tony Blair, Jimmy Carter και George Mitchell. Η διακήρυξη περιλάμβανε 4 συστάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης. Καλούσε:

–            την ETA να τερματίσει την ένοπλη εκστρατεία – κάτι το οποίο η ΕΤΑ έπραξε 3 ημέρες αργότερα,

–            τις ισπανικές και γαλλικές κυβερνήσεις να έρθουν σε διάλογο με την ΕΤΑ γύρω από τις συνέπειες της σύγκρουσης,

–            την βασκική κοινωνία να ασχοληθεί με τα δεινά όλων των θυμάτων και

–            τα βασκικά κόμματα να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της σύγκρουσης.

Η τρέχουσα κατάσταση:

Η ισπανική και η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκαν να ανοίξουν διάλογο με την ΕΤΑ για τις συνέπειες της σύγκρουσης και προσπάθησαν να μπλοκάρουν την διαδικασία. Ασκούν πίεση στους κρατούμενους και καταστέλλουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και τους πολιτικούς ακτιβιστές.

Η βασκική κοινωνία συνεχίζει όμως να υποστηρίζει την διαδικασία. Η ΕΤΑ έχει κηρύξει οριστική διακοπή της ένοπλης δράσης.

Στις τελευταίες εκλογές στην Αυτόνομη Κοινότητα των Βάσκων (Οκτώβριος ’12) η EH Bildu έλαβε 21 έδρες από 75, ενώ το ισπανικό συντηρητικό κόμμα PP μόλις 10.

**************************************************************************************

Συνέντευξη του Jon Antonio Lekue

Ο εκπρόσωπος της Βασκικής Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, παραχώρησε συνέντευξη στην Βασιλική Γραμματικογιάννη και δημοσιεύτηκε στην Athens Voice.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s